Wat kun je zoal doen in Tallinn? Zelf zou ik eerst maar eens gewoon wat gaan rondlopen in deze middeleeuwse stad, die ontstond als Hanzestad op een knooppunt van handelsroutes. En dan kun je bijvoorbeeld de volgende dingen gaan doen:

  • Een fietstour langs de bezienswaardigheden in Tallinn
  • De vesting in de oude stad van Tallinn met zijn netwerk van tunnels. Het bastion werd in de 17e en 18e eeuw gebouwd met volop verborgen verbindingswegen om troepen en munitie ongezien te kunnen verplaatsen. Nu zijn ze toegankelijk met een gids.
  • De Sint-Olavkerk: het grootste middeleeuwse gebouw in Tallinn, genoemd naar de Noorse koning Olav II Haraldsson. Veel kerkgangers waren dan ook Scandinavische koop- en ambachtslieden. Vermeldingen van de kerk gaan terug tot 1267.
  • Het Kadriorg-park: de basis voor dit stadspark werd in 1718 gelegd op bevel van de Russische tsaar Peter de Grote, maar er zijn ook delen uit de 19e en 20e eeuw. In dit park staan het presidentiële paleis, kunstmuseum KUMU, kunstmuseum Kadriorg en het Mikkeli-museum.
  • De televisietoren van Tallinn in Pirita: met 314 meter het hoogste gebouw van Tallinn. op de 22e verdieping is een restaurant gevestigd en er is een uitkijkplatform op 170 meter hoogte met een glazen vloer. Ook is er een interactieve multimediapresentatie te zien over Tallinn en Estland.
  • Ests Openluchtmuseum: dit openluchtmuseum staat maar 15 minuten van het centrum van Tallinn met 14 boerderijen, een kerk, een kroeg (waar je traditionele Estse gerechten kunt proeven), een school, molens, een winkel en meer gebouwen. Hier krijg je een idee van het dagelijkse leven op het platteland van Estland in de 18e, 19e en 20e eeuw.
  • Ests Maritiem Museum in Tallins historische hangaars voor watervliegtuigen, met onder andere ijsbreker Suur Tõll, onderzeeër Lembit. en natuurlijk een watervliegtuig.
  • Telliskivi Loomelinnak, een industrieel creatief centrum bij treinstation Balti met onder andere designwinkels en cafés. Hier vindt elke zaterdag een vlooienmarkt plaats.
  • Fotografiecentrum Fotografiska, naar voorbeeld van dat in Stockholm.
  • Uitvindingencentrum PROTO waar je een ritje kunt maken in de allereerste auto of locomotief. Of ga vliegen in een luchtballon of lopen over de zeebodem. Het kan allemaal, alsof je in de werkplaats van Jules Verne bent.
stedentrip Tallinn
Foto: Rasmus Jurkatam/Visit Estland

Lekker eten in Tallinn

Je kunt op heel veel plekken in Tallinn lekker eten. Sommige restaurants in Tallinn maken echt een onvergetelijke indruk met hun interieur of uitzicht. Wat denk je van een restaurant in een 15e eeuws gebouw, of in een penthouse op de 30e verdieping?

Kerst vieren in Tallinn

Dat Tallinn ook een goede plek is om kerst te vieren, lees je hier.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.