2023 is het jaar van de sauna in Estland – kom je ook?

Een van de dingen die ik zo leuk vind aan de Baltische staten, is dat je er heel veel dingen tegenkomt die ook in Scandinavië een belangrijke rol spelen (en ervoor hebben gezord dat ik zo gek ben op de Noordse landen). Volop rust en ruimte bijvoorbeeld, een nauwe band met de natuur en… sauna! De sauna mag dan een Finse uitvinding zijn, de saunatraditie in Estland is ook al zo’n achthonderd jaar oud en zit nog steeds diepgeworteld in de cultuur. Esten zijn echte saunaliefhebbers en de wellness-mogelijkheden in Estland zijn dan ook eindeloos. Niet voor niets staat deze bijzondere traditie op de Unesco-werelderfgoedlijst én is 2023 in Estland uitgeroepen tot het Jaar van de sauna. Kom je het ook een keer ervaren?

Traditionele rooksauna’s

Een bijzonder soort sauna dat je in Estland kunt ervaren, is de rooksauna. De rooksauna is de meest traditionele sauna, met een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Deze sauna’s worden verwarmd door binnen in een kachel hout te branden, zonder schoorsteen. De rook van het brandende hout circuleert dus in de ruimte. Als de gewenste temperatuur bereikt is, wordt een raam of luik geopend om de rook te laten ontsnappen.

Het spirituele ritueel van de rooksauna-traditie is eeuwenlang intact gebleven en op een aantal plaatsen in Estland zijn nog traditionele rooksauna’s te vinden. Een goede plek om de rooksauna te ervaren is Vōromaa, een regio in het zuidoosten van Estland. Hier ontstond de traditie en hier kun je nog steeds zo’n bijzondere sessie van drie tot vijf uur ervaren.

Traditionele rooksauna

Meer wellness in Estland

Natuurlijk zijn er ook allerlei andere soorten sauna’s in Estland, zoals een infrarood-, stoom- en Finse sauna. Net als in Nederland vind je in Estland zijn ook complete spa’s waar je deze verschillende soorten wellness kunt combineren. Soms staan ze midden in de stad, soms worden ze juist omringd door ongerepte natuur. Een heerlijk dagje wellness of een verblijf van meerdere dagen – de keuze is aan jou. Hoe dan ook kom je ongetwijfeld helemaal tot rust.

En het leuke is: ook vakantiehuizen in Estland hebben vaak een sauna. Zo kun je elke dag van je vakantie in Estland afsluiten met een privé-saunasessie.

Genieten van de sauna in je eigen vakantiewoning

Saunabehandelingen

Als je je saunabeleving in Estland extra speciaal wilt maken, kun je ook kiezen voor een saunabehandeling. Hierbij smeer je jezelf bijvoorbeeld in met honing. Of ga voor een ‘whisking’. Hierbij warm je geleidelijk op, terwijl je jezelf slaat of door een sauna-deskundige laat slaan met berkentakken. Hierdoor komt de dode huid los en bevorder je de bloedsomloop. Ik kan je uit ervaring vertellen dat dit een heel speciale ervaring is!

Alles staat klaar voor de sauna-behandeling met berkentakken

Voor wat voor saunasessie je ook kiest, afkoelen hoort er natuurlijk ook bij. Dit kun je doen in de buitenlucht, maar een duik in een ijskoud meer is wel de ultieme manier om je saunabezoek in Estland af te sluiten.

Koud! Maar wel lekker…

Naar de sauna in Estland

Lijkt dit je wel wat en ben je op zoek naar een fijne plek om kennis te maken met de saunatraditie in Estland? Hieronder vind je enkele suggesties:

  • Een fantastische plek lijkt mij persoonlijk de Kubija Nature Spa, midden in een dennenbos.
  • Ook Pärnu, een stad in het zuidwesten van Estland, is een favoriete bestemming voor wellness-liefhebbers. In 1838 werd hier het eerste modderbad geopend. In een historisch modderbadgebouw vind je nu een het moderne spacomplex van Hedon Spa Hotel, dat traditionele en moderne Estse wellness combineert.
  • Het eiland Saaremaa wordt ook wel liefkozend Spa-remaa genoemd en is een fantastische bestemming om helemaal tot rust te komen. Je hebt er de keuze uit heel veel spa- en wellnesscentra. Probeer bijvoorbeeld eens een behandeling met de rode algen die op de stranden van het eiland te vinden zijn.

Sauna’s in Tallinn

Ook in Tallinn – sowieso een prachtige stad voor een stedentrip – zijn volop bijzondere sauna’s te vinden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Iglupark, met iglo-achtige sauna’s die je samen met je vrienden of familie kunt huren. Vanuit je eigen iglo geniet je van een prachtig uitzicht over de Baltische Zee.

Of ga voor een chocoladeretraite in Hotel Telegraaf. Dit is een volledige lichaamsmassage die onzuiverheden verwijdert en een gezonde glans bevordert. De behandeling begint met een verkwikkende scrub met bruine suiker. Vervolgens word je omhuld met warme chocolademelk, die wordt gebruikt om de huid te verstevigen en te hydrateren.

En dit is nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om sauna’s en spa’s in Estland. Hier vind je een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden om de wellness van Estland te gaan ervaren.

Kortom: Estland is een geweldige wellnessbestemming!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Estland deel ik tips voor een vakantie in Estland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Tsjechië, Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.