dagje Tallinn

5 redenen om NU naar Estland te gaan

Boven aan mijn reisverlanglijst staat een gecombineerde vakantie naar Zuid-Finland en Estland. Wist je dat Tallinn, de hoofdstad van Estland, maar 80 km van Helsinki ligt? Je kunt dus heel makkelijk met de boot van de ene naar de andere stad – voor een dagje of langer. Want als je toch in Estland bent, zou ik zeker meer gaan zien dan Tallinn alleen. Estland heeft namelijk ook veel mooie natuur. En zo zijn er nog wel meer redenen om nu meteen naar Estland te willen afreizen – hieronder vind je er 5.

1. Middeleeuws en modern Tallinn

De bijzondere hoofdstad van Estland heeft een lange geschiedenis. De oorsprong gaat terug tot de 13e eeuw, toen ridders van de Duitse Orde die op kruistocht waren er een kasteel bouwden. Tegenwoordig is Tallinn een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Het perfect bewaarde middeleeuwse centrum staat in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Maar Tallinn heeft ook een ander, veel moderner gezicht. De stad heeft hippe wijken en een bruisend cultuurleven. Als kers op de taart liggen net buiten de stad ook nog mooie stranden voor een verfrissende duik in de baai van Tallinn.

2. Zes nationale parken

Met zes nationale parken is Estland een waar natuurparadijs. Nationaal park Lahemaa, op ongeveer een uur rijden van Tallinn, is het oudste en grootste nationale park van Estland. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen tussen de naaldbomen en langs zee, riviertjes, meren en moerasland. De Esten zelf trekken ook graag naar dit nationale park, waar ze dan bessen of paddenstoelen gaan plukken. Nationaal park Karula is het kleinste nationale park van Estland. Het heeft een uniek heuvellandschap, dat ongeveer 10.000 jaar geleden door gletsjerijs werd gevormd. Tussen al die heuvels liggen zo’n 40 meren verborgen.

3. Eilandparadijs Saaremaa

Estland heeft meer dan 2.000 eilanden, waarvan Saaremaa het grootste is. Hier vind je rust, ruimte en schitterende natuur waar het water altijd dichtbij is. In het gezellige dorp Kuressaare zijn hotels, B&B’s en restaurants en cafés te vinden. Al in 1840 opende hier de eerste spa en nog steeds is het een geliefde kuuroordbestemming. Saaremaa heeft een prachtige kustlijn met witte zandstranden aan de ene kant en kliffen aan de andere kant. Op het eiland is van alles te beleven: je kunt er bijvoorbeeld bier proeven in de brouwerijen, een eeuwenoud kasteel bezoeken en houten huizen en boerderijen op de foto zetten.

4. Een zomer vol evenementen

Ook in Estland zijn alle beperkingen rondom het coronavirus opgeheven. Dat betekent dat er weer van alles kan en mag, zoals deze zomerfestivals:

  • 3 t/m 5 juni 2022: Tallinn Old Town Days – een festival met muziek-, theater-, kunst- en sportevenementen waarbij je van alles leert over de indrukwekkende geschiedenis van de stad
  • 16 t/m 19 juni 2022: jazzfestival Sõru op Hiiumaa (het één na grootste eiland van Estland)
  • 30 juni t/m 3 juli 2022: internationaal cultuurfestival Juu Jääb op het kleine eiland Muhu met zijn prachtige natuur, gastvrije bevolking, geweldige muziek en heerlijk Ests eten

Op de website van Visit Estonia vind je een overzicht van alle geplande evenementen.

5. MICHELIN-sterrenrestaurants

In april 2022 trad Estland als 37e bestemming ter wereld toe tot de MICHELIN-gids. Dat werd tijd ook, want het eten in Estland is verrukkelijk! Met een kustlijn van ruim 3.800 kilometer speelt verse vis een belangrijke rol in de Estse keuken. Maar ook uit de vele bossen komt allerlei lekkers, zoals bospaddenstoelen, bessen en wild. De vele foodfestivals vormen de perfecte gelegenheid om kennis te maken met de Estse keuken. Ga je voor een unieke ervaring in een MICHELIN-sterrenrestaurant? Op 25 mei 2022 wordt bekendgemaakt welke restaurants een plaats hebben verdiend in de gids.

Veilig reizen naar Estland

Estland is al lange tijd lid van de Europese Unie en de NAVO. De oorlog in Oekraïne is net zo ver verwijderd van Estland als van veel andere Europese landen. Ondanks de Russische invasie van Oekraïne is Estland dus nog net zo goed een veilige reisbestemming. De veiligheidssituatie in Estland is normaal en door te blijven reizen naar Estland houden we de onderlinge banden juist sterk. Je kunt dus met een gerust hart naar Estland reizen en bent daar ook van harte welkom! Hier lees je meer over Estland als veilige bestemming.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Estland deel ik tips voor een vakantie in Estland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Tsjechië, Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.