Lekker eten in Estland: dit moet je zeker proeven

Schone lucht, veel en gevarieerde natuur, duidelijk verschillende seizoenen… Estland heeft ze en het zijn belangrijke ingrediënten voor al het lekkere eten dat je in Estland kunt proeven. Daarnaast houdt het land traditionele manieren om natuurlijke, seizoensgebonden ingrediënten te gebruiken en groenten, paddenstoelen en bessen te conserveren springlevend.

Duitse, Russische en Scandinavische invloeden

Duitsland en Rusland hebben lange tijd een grote invloed gehad op het leven in Estland. Het is dus niet verbazingwekkend dat de Estse keuken Duitse en Russische trekjes heeft. Maar er zijn ook invloeden te zien uit Scandinavië – steeds meer zelfs. En daarmee wordt het gebruiken van hoogwaardige ingrediënten van lokale bronnen alleen maar belangrijker.

Superfoods uit de natuur

Die pure, lokale ingrediënten zou je kunnen bestempelen als ware superfoods uit de natuur van Estland. Ze groeien in de bossen en op de velden, zitten bomvol met vitaminen en hun kleuren zorgen ervoor dat het water je in de mond loopt. In de herfst zijn ze op hun verst, maar je kunt er het hele jaar van genieten in de vorm van jam of sap.

Voorbeelden van deze Estse superfoods zijn:

  • Rode bieten
  • Boekweit
  • Zwarte bessen
  • Blauwe bessen

Typisch Estse gerechten

Denk je bij Estlands eten vooral aan zuurkool, bloedworst en aspic? Dat kun je er inderdaad eten, maar er is zoveel meer!

Brood

Er zijn veel soorten brood in Estland, maar het bekendste is het zware, ‘zwarte’ roggebrood waarop ik eerder al in Letland verliefd werd. Estland was in de middeleeuwen al een belangrijke exporteur van rogge. En nog steeds vragen Esten die zijn geëmigreerd hun familieleden om roggebrood naar ze op te sturen.

Sõir

Sõir is afkomstig uit Setomaa in Zuid-Estland. Het is een zachte kaas die wordt gemaakt van volle melk, cottage cheese, boter, eieren, zout en karwijzaad. Je eet hem bij het ontbijt of als tussendoortje op brood of crackers, maar ook bij de lunch of het avondeten bij gekookte aardappels. En zeker met Midzomer (Jaanituli)!

Kohuke

Ook populair in Estland is kohuke, een snoepje op basis van kwark met daaromheen chocola of karamel. Ze ontstonden zo’n 70 jaar geleden, toen Estland deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. In het Estlandse Zuivelmuseum kun je ze zelf maken.

Marsepein

Nog een zoetigheid die echt bij Estland hoort, is marsepein. Er wordt zelfs een genezende werking aan toegeschreven. Het mengsel van amandelen en suiker werd al in de middeleeuwen gegeten in Estland. De Hanzesteden Lübeck en Tallinn maken aanspraak op de uitvinding ervan, maar Tallinn heeft ook echt bewijs: documenten tonen aan dat er in 1695 marsepein verkocht werd – in een apotheek.

Vis en zeevruchten

En omdat Estland bijna 3.800 km aan kustlijn heeft, vallen er natuurlijk ook visgerechten en zeevructen te proeven. Vooral in de zomer kun je daarvoor terecht in restaurants aan de kust.

Sprot

Sprot is iets wat Esten veel eten – bijvoorbeeld op dat lekkere donkere roggebrood. Ze zijn betaalbaar en zitten ook nog eens vol met gezonde omega-3-vetzuren.

Fijne visrestaurants

Een paar voorbeelden van visrestaurants waar je het beste uit de Estlandse wateren kunt proeven, zijn deze:

  • Restaurant Tulivee op het strand van Liimala bij de jachthaven van Purtse. Dit restaurant heeft een bijzonder dak dat doet denken aan de golven van het water.
  • Restaurant Ruhe bij de haven van Neeme, op een half uur van Tallinn. Hier kun je ook overnachten.
  • Visrestaurant Dirhami, waar je uitkijkt op Osmussaar en de zonsondergangen echt schitterend zijn. Ook hier kun je overnachten.
  • Restaurant Hafen in de binnenhaven van Kuressaare.
  • Grand Holm Marina Restaurant in Haapsalu, dat behalve om vis ook bekendstaat om de goede cocktails en koffie die je er kunt bestellen.
  • Kalev Yacht Club Restaurant in Tallinn met een groot terras.

Drinken in Estland

En wat drink je daar dan bij als je in Estland bent? Bier natuurlijk! Bier is big in Estland en je kunt je hart er ophalen aan eindeloos veel speciaalbieren (waar je trouwens ook een bad in kunt nemen).

Distilleerderij Lahhentagge op het eiland Saaremaa wil ik hier niet laten ontbreken. Zij maken tonic met een wel heel bijzonder ingrediënt: kerstboomnaalden. Verder zit er ook kardemom in deze Estonic Soda.

Terviseks! (Proost!)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Estland deel ik tips voor een vakantie in Estland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Tsjechië, Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.