Kerst vieren in Estland

Tallinn is een sprookjesachtige bestemming als je kerst dit jaar wilt vieren in het buitenland – zeker als er sneeuw ligt op de middeleeuwse torentjes en in de wirwar van smalle straatjes. Elk jaar worden de donkere dagen in december in Tallinn doorbroken met een heleboel lampjes en kaarsen. Overal wordt glühwein geschonken en er is van alles te doen. En niet alleen in Tallinn, maar in heel Estland!

Kerstmarkt in Tallinn

De kerstmarkt van Tallinn is wereldberoemd en vindt dan ook plaats tegen een schitterend decor: het middeleeuwse Stadhuisplein. De markt wordt half november geopend en loopt door tot de eerste week van januari. Middelpunt is een enorme, feestelijk verlichte kerstboom. Die wordt daar volgens de overlevering al neergezet sinds 1441. Daarmee zou Tallinn de eerste stad in Europa zijn geweest die met deze traditie begon – al bestrijdt de Letse hoofdstad Riga dat. In 1711 kwam de Russische tsaar Peter de Grote zelfs kijken hoe de kerstboom het centrum van Tallinn binnen werd gedragen.

Iets wat je echt moet proeven op de kerstmarkt in Tallinn, zijn de traditionele kerstgerechten zoals bloedworst , zuurkool, peperkoek en kringels (een soort krakelingvormige zoete broodjes). Als kerstdiner wordt in Estland vaak sült (aspic), bietensalade, haring, zuurkool, gebakken aardappel en varkensvlees gegeten. Daarbij drinken de Esten donker bier, waarvan ook zoetigheden zoals chocolaatjes worden gemaakt.

Behalve al dat lekkers kun je op de kerstmarkt van Tallinn ook handwerk kopen, zoals kerstversieringen. Ook zijn er dans- en zangoptredens. Het Estlandse openluchtmuseum aan de rand van Tallinn heeft een speciaal winterprogramma met een kerstdorp en activiteiten zoals knutselen, brood bakken en hout hakken.

Kerstmarkt in Tartu

Ook in Tartu is een leuke kerstmarkt – het is zelfs de grootste kerstmarkt in Estland! Bijna 200 stalletjes vullen de straten in het feestelijk versierde centrum van Tartu. Ook hier zijn traditionele (en ook vaak biologische) hapjes, drankjes en producten te koop, waaronder verzorgingsproducten, sieraden en kleding.

Actief kerst vieren in Estland

Liever lekker actief Kerstmis vieren? In Zuid-Estland wordt elk jaar een speciale kerstwandeling georganiseerd op 25 december. Het is een wandeling van 7-10 uur over een afstand van 25 kilometer. In de historische stad Narva in het oosten van Estland vindt elk jaar een hardloopevenement plaats waarbij alle deelnemers verkleed gaan. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Estland deel ik tips voor een vakantie in Estland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Tsjechië, Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.