stedentrip Tallinn

Estland als de dagen korter worden: paddenstoelen en kerstmarkten

De dagen worden korter en kouder. Maar in deze laatste maanden van het jaar kan het juist heel leuk zijn om nog een vakantie in Estland te plannen. Je kunt er dan prachtig wandelen door de kleurrijke herfstbossen en op heel veel plekken paddenstoelen plukken. Kom je nog wat later, bezoek dan een van de vele gezellige kerstmarkten in Estland. Of kom alvast zelf ervaren waarom de hoofdstad Tallinn voor 2023 is uitgeroepen tot ‘Groene Hoofdstad van Europa’.

Paddenstoelen plukken in Estland

Maar liefst de helft van Estland bestaat uit bossen. Het is dus niet zo gek dat verse producten uit het bos een belangrijke rol spelen in de traditionele Estse keuken. Met paddenstoelen, noten, kruiden en bessen worden de heerlijkste gerechten op tafel getoverd.

De herfst is de perfecte periode om de prachtig gekleurde bossen in te gaan om paddenstoelen te plukken. Samen met een gids én gewapend met een mand maak je een mooie wandeling, terwijl je alles leert over deze bijzondere kabouterhuisjes. Ga op jacht naar cantharellen, melkzwammen en eekhoorntjesbrood. Nationaal park Sooma, het op één na grootste nationale park van Estland, is een echte aanrader voor liefhebbers van paddenstoelen.

Maar ook een bezoek aan Saaremaa is een aanrader. Dit grootste eiland van Estland wordt ook wel “Spaaremaa” genoemd, vanwege de vele kuuroorden die je er vindt. Na een dagje paddenstoelen plukken in de bossen kom je helemaal tot rust tijdens een spabehandeling. Uiteraard worden ook hierbij natuurlijke producten gebruikt, zoals de jeneverbes bij massages.

Knusse kerstmarkten

Ook in Estland is kerst de gezelligste tijd van het jaar. Overal in het land zijn er kerstmarkten, waar de geur van glühwein en peperkoek in de lucht hangt. De straten en pleinen worden verlicht door duizenden kerstlampjes, er zijn allerlei optredens en in de kramen worden de mooiste handgemaakte cadeaus verkocht. Met een beetje geluk ligt er zelfs een laagje sneeuw, wat een bezoek aan Estland in de gezellige decembermaand helemaal magisch maakt.

De kerstmarkt van Tallinn op het Oude Stadhuisplein is in 2019 zelfs uitgeroepen tot Beste Kerstmarkt van Europa.

stedentrip Tallinn

Tallinn, de groene hoofdstad van Europa

In 2023 draagt Tallinn, de prachtige hoofdstad van Estland, de eervolle titel ‘Groene Hoofdstad van Europa’. Dit initiatief werd in 2010 in het leven geroepen om het milieu en de zorg daarvoor onder de aandacht te brengen. Voorgangers van Tallinn waren onder andere Stockholm, Kopenhagen en ons eigen Nijmegen. Dit jaar zijn biodiversiteit, het verminderen van de CO2-voetafdruk en duurzaam bestuur belangrijke thema’s.

Eigenlijk is het helemaal niet zo verrassend dat Tallinn is uitgeroepen tot Groene Hoofdstad: de stad heeft meer dan 2.100 hectare aan beschermde gebieden – natuurreservaten, beschermde parken en een eiland. Tallinn heeft zelfs een eigen moerasgebied! En er zijn allerlei plannen om de middeleeuwse stad nóg groener te maken. Zo streeft Tallinn naar klimaatneutraal, gratis openbaar vervoer in 2035. Langs een kalkstenen klif komt het negen kilometer lange Klint Park, een plek waar de natuur haar eigen gang kan gaan én waar bewoners en toeristen uit kunnen genieten van de natuur. En dwars door de stad komt de ‘bestuiverssnelweg’: een langgerekt park in een gebied waar ooit hoogspanningskabels liepen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Estland deel ik tips voor een vakantie in Estland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Tsjechië, Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.