Doen in de herfst in Estland

Er is niet één beste reistijd aan te geven voor Estland. De zomer met de ‘witte nachten’ is mooi, december is sfeervol… Maar wat denk je van de herfst? Dan krijgen de bossen en parken in Estland de mooiste kleuren en wordt het steeds aanlokkelijker om de sauna in te duiken. Hieronder vind je een paar redenen waarom Estland juist in de herfst een mooie bestemming is.

Wilde dieren zien

De herfst is een goede tijd om de wilde dieren te zien die in Estland leven. Mannetjeselanden vechten dan om de vrouwtjes, bruine beren verzamelen voedsel voor de winter en wolven leren hun welpjes jagen.

Er leven ongeveer 700 bruine beren in Estland en die doen zich in de herfst dus tegoed aan de bessen die dan rijp zijn. Ze eten hun buik lekker vol voordat ze een winterslaap gaan houden. Ze trekken in deze periode ook minder rond, waardoor ze makkelijker te vinden zijn. Beren spotten in Estland kan onder andere in nationaal park Alutaguse, op twee uur rijden van Tallinn. Daar leven ook elanden, otters, reeën en vossen.

Daarnaast leven er in Estland ongeveer 200 wolven. Er worden speciale tours georganiseerd om de wolven te horen huilen.

Ook de jaarlijkse vogeltrek is een goede reden om in het najaar naar Estland te komen – in ieder geval voor vogelspotters. In september en oktober zijn hier heel veel vogelsoorten te zien. In nationaal park Matsalu, natuurreservaat Nõva en rondom het Peipsi- and Võrtsjärv-meer rusten ze vaak even.

Proef de Estse herfst

Je kunt de herfst in Estland niet alleen zien, je kunt hem ook proeven. Dit is dé tijd om wild en gevogelte te eten. Liever geen vlees? Het najaar is ook de tijd waarin er volop appels, paddenstoelen en bessen worden geplukt – bijvoorbeeld in nationaal park Soomaa. Daar kun je als bezoeker paddenstoelen en bessen komen plukken en daar ’s avonds een maaltijd mee klaarmaken. Ook de verschillende manieren om bessen langer te bewaren, bijvoorbeeld door er jam van te maken, komen aan bod. Bij paddenstoelen gebeurt dit door ze te drogen, in het zuur te leggen, in te zouten of te marineren.

Geniet van de Estse saunatraditie

In het najaar hebben veel hotels in Estland aantrekkelijke wellness-deals. Hierbij kun je de Estse saunatraditie beleven, maar ook bijvoorbeeld een jeneverbessen-peeling, bierbad of lichaamspakking met turf en honing.

Estse wellness vind je zowel in de stad als op het platteland. Een paar mooie voorbeelden zijn:

 • Kasteelspa Wagenküll in Tõrva met 5 sauna’s (stoom & aroma, stoom & zout, rook, Fins en barnsteen). Daarnaast zijn er verschillende baden en behandelingen met onder andere gras, champagne, bier, melk en aardbeien.
 • Spahotel Wasa Resort in Pärnu met parelbehandelingen, koffiepakkingen en rodewijnbaden.

Festivals en feestdagen

Estland wordt in het najaar ook extra leuk door de vele festivals en feesten die dan plaatsvinden. Kijk maar:

 • Het foodfestival van Saaremaa
 • De operadagen van Narva
 • Najaarsmarkt ‘Maarjalaat’ met handwerk, planten en traditionele gerechten
 • Buffet Day on Onion Road
 • Jazzkaar in Tallinn
 • De restaurantweek van Tallinn
 • De foodweek van Läänemaa
 • Mardipäev, waarbij kinderen in donkere kleding zingend langs de deuren gaan om snoep te verzamelen
 • Black Food Festival met heel veel koffie, chocola, bessen, knoflook en donker brood
 • Black Night Film Festival (PÖFF)
 • Kadripäev, waarbij kinderen juist in lichte kleding zingend langs de deuren gaan

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Estland deel ik tips voor een vakantie in Estland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Tsjechië, Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.