5 bijzondere dingen om te doen in Estland

Estland is sowieso al een bijzondere bestemming omdat nog maar weinig Nederlanders ernaartoe zijn. Maar behalve de mooie, middeleeuwse hoofdstad bezoeken en de uitgestrekte natuur verkennen kun je nog een paar dingen doen in Estland die wel heel bijzonder zijn. Durf jij?

1. Wandelen in een moeras

Estland heeft een lage bevolkingsdichtheid en dat betekent veel ruimte voor de natuur. Behalve veel bossen (50% van het oppervlak van Estland) zijn er ook veel moerassen (20% van het vasteland van Estland). Dus trek je waterdichte wandelschoenen aan en ga daar vooral wandelen! En laat je fantasie vooral de vrije loop, want de moerassen spelen een belangrijke rol in de Estse folklore als plekken waar mysterieuze dingen gebeuren en mythische wezens leven. Maar ook als je daar niet in gelooft, kun je er nog altijd zeldzame vogels en planten zien.

Een van de mooiste moerassen in Estland is Viru, een moeras dat dwars door de bossen van nationaal park Lahemaa in Noord-Estland loopt. Dankzij een plankenpad is het ook toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

2. Een bierbad nemen

Net als Letland en Finland heeft ook Estland een springlevende traditie van het gebruiken van natuurlijke ingrediënten voor gezondheid- en wellnessbehandelingen. Daarnaast wordt in Estland al duizenden jaren bier gebrouwen. Niet zo gek dus dat die twee ook gecombineerd werden. Harmoonikum was de eerste bier-spa in Estland. Je vindt er houtgestookte stoomsauna’s en baden met zelfgebrouwen bier. Het is gevestigd in een eeuwenoud landhuis en natuurlijk kun je er ook bier drinken.

3. Huilen met de wolven

Er leven zo’n 200 wolven in Estland en die laten zich maar zelden zien. Toch hebben de inwoners van Estland een bijzondere band met deze indrukwekkende dieren. Er zijn gidsen die hebben leren huilen als de wolven. Je kunt met ze op pad gaan en op heldere, windstille nachten kun je dan niet alleen de gids, maar ook de wolven horen huilen.

4. Kiiken en vrouwsjouwen

Kiiken is een spectaculaire vorm van schommelen. Beoefenaars van deze sport staan op een enorme schommel en proberen zo hard te schommelen, dat ze uiteindelijk over de kop gaan. Hoe hoger de schommel, hoe moeilijker dit is. De houten schommels zijn overal in Estland te vinden en door de hoogte van de schommel te variëren, is deze sport geschikt voor jong en oud. Bij de stad Pärnu kun je tussen april en september kiik-lessen nemen bij het Seikle Vabaks-team.

Vrouwsjouwen komt eigenlijk uit Finland. maar van 1998 tot 2008 won Estland steeds het WK vrouwsjouwen. Ze hebben dan ook hun eigen techniek ontwikkeld, waarbij de vrouw zich ondersteboven vastklemt op de rug van de man. Als je het echt serieus wilt aanpakken, leg je op die manier samen een hele hindernisbaan af. Proberen?

5. Een onderwatergevangenis bezoeken

Ook heel bijzonder is de verlaten gevangenis van Rummu. Ooit zaten hier meer dan duizend gevangenen. Nu staat de gevangenis onder water en kun je er duiken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Estland deel ik tips voor een vakantie in Estland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Tsjechië, Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.